I Huvet På Varann

Vet inte om Du sett eller hört det, men Border Music, Hemifrån och Paraply Records har en ny platta på gång med Mikael Ramel, den första på, typ, 15 år. Nån har sagt att det är den naturliga uppföljaren till hans klassiska 70-tals trilogi med “Till Dej”, “Extra Vaganza” och “3:e Skivan”.

Mikael och hans musik har haft en rejäl renässans de senaste 2 åren, där han åkt runt och spelat låtar från 70-tals plattorna under namnet “Mikael Ramel Band Till Dej”. Ett fantastiskt band med Mikael, Kenny Håkansson (som även medverkar på nya plattan), Göran Lagerberg, Mats Öberg och Benna Sörman. Man har spelat på festivaler, klubbar och teatrar runt om i Sverige och Norge, med mycket lyckat resultat. Nu är det alltså dags att fylla på 70-tals repertoaren med sprillans nytt material.

“I Huvet På Varann”, som den nya plattan heter, är ett samarbete med Klas Qvist, aka Citizen K, från Borås. Folk som lyssnat har redan fällt omdömen som “Jävlar, va’ bra!”, “Fantastisk!”, “Det här kan mycket väl bli nästa års svenska platta!”, “Efter upprepade lyssningar kan jag bara konstatera att det låter STORT!”, “Ett helt album som håller rätt igenom!”, “Är inne på tredje lyssningen nu, och jag måste säga att jag har blivit beroende av detta underbara album!”.

Paraply Records/Hemifrån/Border Music, 18:e januari, 2019.

 

I HUVET PÅ VARANN – UPPRINNELSEN, DEN KORTA VERSIONEN

För drygt ett år sen fick jag en postförsändelse som innehöll en dubbel CD med titeln ”Second Thoughts” av en viss Citizen K. Hade aldrig hört talas om vederbörande. Som avsändare stod det hemifrån! Ett skämt? Borde ha gått till slänghögen direkt. Men nånting drog mig till fåtöljen där stereon stod. Ungefär 4 timmar senare hade jag lyssnat på samtliga spår 2 gånger i följd. En dubbel CD två gånger i följd!

Min upplevelse var förstås att detta var förbaskat bra. Samtidigt som det var välproducerat, så gav det en känsla av både 60- och 70-tal i en helt ny slags tappning. Men det störde mig lite att många spår på många sätt påminde om min egen musik. ”Mannen måste ha lyssnat en hel del på mina gamla plattor”, tänkte jag. Och jag fortsatte att tänka, ”Varför sjunger och skriver han allting på engelska?”.

Låtarna malde runt i mitt huvud i flera veckor och en lust att själv få sjunga dom växte fram. Fast på svenska! Jag ville göra svenska texter till låtarna för att motivera mig själv att få sjunga dom.

Tog kontakt! Fick kontakt! Samt en ny vän och musikerkompis!

Att översätta Klas texter till svenska var inte särskilt lätt. En del texter var ganska luddiga och drömska. Men utifrån de lite tafatta första försöken trängde jag allt djupare in i Klas sätt att tänka och skapa. Jag började komma åt en ny kärna i textmaterialet som jag kunde konvertera till min egen. Så gick det snart ’alldeles av sig självt’. Det har varit en rolig och väldigt spännande resa tillsammans.

Hoppas nu att Du som lyssnar också känner och tycker det!

~ Mikael Ramel, någonstans i midsommar Sverige 2018 ~