Trumpetaren

Gibrish blåser liv i Ådalen 31 trumpeten.

“Trumpetaren” berättar om orkesterledaren Tore Andersson Alespong som mitt i kulregnet i Lunde år 1931 blåste eld upphör och stoppade militärens skjutning av demonstranter. Till inspelningen har bandet också lyckats få liv i den nu mycket buckliga trumpeten. Ett instrument som, mer eller mindre, varit försvunnet i många år.

Gibrish nya single berättar om musikens kraft som förändrade Sverige. “Trumpetaren” berättas inifrån demonstrationståget i Ådalen, den 14:e maj år 1931. Med en Nick Cave-dramatisk ljudbild berättas om mannen, som med sin trumpet, stoppade militärens dödliga kulor. När de fem offren föll lyfte orkesterledaren Tore Andersson Alespong sin trumpet till luften och blåste eld upphör. “Då blev det tyst”, berättar Tore Alespong i en intervju från 1961.

Idén till låten kommer från Gibrish trummis Erik Barthold som var släkt med Tore (död 1995). “Vi gör det här för att Sverige inte ska glömma dödsoffren och det Tore gjorde”, säger låtskrivaren Christer Suneson i Gibrish. “Trumpetaren” innehåller också dokumentära intervjuer från privata kassettband som berättar om händelsen. En viktig del av Sveriges historia.

Den 7:e maj släpps “Trumpetaren”, exakt en vecka före 90-års minnet av händelserna i Ådalen. En händelse som har stor påverkan på Sverige än idag, 90 år efter skjutningarna. Gibrish single släpps av Paraply Records och är tagen från bandets kommande album.

Gibrish arbete med den ikoniska trumpeten från Ådalen 31 har redan uppmärksammats av ett stort antal medier i Sverige under vintern och våren 2021. Några exempel är Aftonbladet, Fokus, SVT och TT.

Gibrish har hyllats för sina livespelningar på de svenska musikscenerna, bland annat på Urkultfestivalen. Men bandet har också uppmärksammats internationellt. Bandet har turnérat i både USA, England och Finland. Många artiklar, intervjuer och recensioner har publicerats i både svensk och utländsk press. “Från deltablues till cabaret och anarkistisk worldbeat”, säger Lira. “Gibrish är säregna i svenskt musikliv”, säger DalaDemokraten.

Gibrish från Sundsvall har rötterna i de mörka skogarna i Medelpad och influeras bland annat av rock, blues, jazz och teatermusik. Sedan år 2012 har bandet släppt 4:a album och det 5:e, “Ådalsbanan”, släpps hösten 2021.